Ik heb geen hielspoor, maar een ‘Fasciitis Plantaris’ 

Fasciitis plantaris

Fasciitis plantaris is een ontsteking van de peesplaat die van het hielbeen naar de voorvoet loopt, genaamd de fascia plantaris. In de internationale literatuur wordt fasciitis plantaris genoemd als de meest voorkomende vorm van hielpijn.

Fasciitis plantaris wordt regelmatig verward met fasciosis plantaris en hielspoor. Ondanks dat deze kwalen erg op elkaar kunnen lijken, verschillen ze wel degelijk van elkaar. Bij fasciosis plantaris is de fascia plantaris namelijk niet ontstoken maar is de peesplaat onder invloed van overbelasting veranderd van structuur waardoor deze kwetsbaar is geworden en dus snel pijn doet. Hielspoor is ook geen ontsteking maar een verkalking ter hoogte van de aanhechting op het hielbeen. Dit benige uitsteeksel veroorzaakt in veel gevallen echter geen klachten. Indien dit uitsteeksel het omringende weefsel en structuren gaat irriteren kan er een ontsteking ontstaan. Hielspoor is dus niet hetzelfde als fasciitis plantaris maar kan er wel toe leiden.

 

Klinisch beeld

  • Fasciitis plantaris komt het vaakst voor in de leeftijd van 40-60 jaar en wordt gekenmerkt door pijn aan de onderzijde van de hiel die geleidelijk is ontstaan.
  • Cliënten vertellen vaak dat de pijn het meest uitgesproken is bij het starten met lopen na een langdurige periode van rust, bijvoorbeeld bij het uit bed stappen ’s ochtends, en vervolgens weer toeneemt na lang lopen.
  • De pijn kan meestal worden opgewekt door palpatie van de mediale zijde van de hiel.

Prognose


Het natuurlijke beloop van fasciitis plantaris in de praktijk is niet bekend. De klachten gaan over het algemeen uiteindelijk over, maar kunnen maanden tot langer dan een jaar hinder geven. Fysiotherapie kan bijdragen aan optimaal herstel en daarmee soms sneller klachtvrij worden. 

 

Hoe wordt fasciitis plantaris veroorzaakt?

Klachten gerelateerd aan fasciitis plantaris kunnen door verschillende redenen ontstaan, zoals: het hebben van een te korte achillespees of kuitspieren, door overgewicht of door overbelasting veroorzaakt door veel sporten, staan of lopen.

 

Het behandelen van Fasciitis plantaris

Er zijn verschillende mogelijkheden om fasciitis plantaris te behandelen. Onderstaande fysiotherapie behandelingen dragen bij aan herstel.

  • Manuele therapie
    Hierbij worden stijve gewrichten  van de voet gemobiliseerd. Hierdoor wordt de peesplaat weer op een normale manier belast en vermindert de pijn. 
  • Intapen
    Dit zorgt ervoor dat uw voet wordt ondersteund en tijdens het lopen niet wordt overbelast. Enkele cliënten ervaren hierdoor afname van pijn. 
  • Dry-needling
    Indien u last heeft van fasciitis plantaris en er triggerpoints aanwezig zijn in de kuitspieren, kan ook een dry-needling behandeling helpen.
  • Oefentherapie
    Oefentherapie is bedoeld om de fascia plantaris te versterken zodat de kans dat de klachten in de toekomst terugkomen verkleind wordt. 

 

Heeft u het idee dat u een fasciitis plantaris heeft? Of wilt u weten of u hielpijn een ander oorzaak heeft? Maak dan een afspraak!

Uiteraard kunt u bij ons ook terecht voor andere fysieke klachten tijdens het bewegen, sporten en leven. 

 

Bronnen 

Rasenberg N, Bierma-Zeinstra SM, Bindels PJ, Van der Lei J, Van Middelkoop M. Incidence, prevalence, and management of plantar heel pain: a retrospective cohort study in Dutch primary care. Br J Gen Pract 2019;69:e801-8.

Thomas JL, Christensen JC, Kravitz SR, et al. The diagnosis and treatment of heel pain: a clinical practice guideline-revision 2010. J Foot Ankle Surg 2010;49:S1-19.

Wij gebruiken cookies voor de beste ervaring! Lees meer